lelaki menggunakan forklift kuning untuk mengangkut barang

Logistik terbalik adalah sejenis pengurusan rantaian bekalan yang memindahkan produk dari pelanggan kembali ke pengeluar. Ini termasuk proses yang melibatkan pengembalian produk yang tidak diingini, termasuk (tetapi tidak terhad kepada) kerja pembaikan, peluang kitar semula dan pelupusan.

Objektif utama logistik terbalik biasanya adalah untuk membina kesetiaan pelanggan dan meminimumkan kos yang berkaitan dengan pulangan produk. 

Dalam artikel ini, kita akan membahas pelbagai jenis logistik terbalik, faedah dan cabarannya, serta bagaimana ia berbeza dengan logistik maju. Perniagaan juga dapat menggunakan beberapa strategi untuk mengoptimumkan prosesnya. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut!

Jenis logistik terbalik

lelaki menyusun kotak di belakang vannya

Terdapat pelbagai bentuk logistik terbalik bergantung pada sifat perniagaan. Ini adalah beberapa jenis biasa. 

1. Pengurusan pulangan

Pengurusan pulangan adalah proses menyusun secara fizikal sebarang produk yang dikembalikan daripada pengguna akhir. Ini melibatkan elemen penjaga pintu di mana syarikat harus memutuskan jenis pulangan yang harus mereka terima. 

Setelah pengembalian diterima, pengurus gudang bertanggungjawab untuk menyimpan barang sebelum proses selanjutnya dilakukan untuk barang yang dikembalikan.

2. Pembuatan semula atau pengubahsuaian

Pembuatan semula atau pengubahsuaian terutamanya melibatkan proses memperbaiki dan membina semula produk untuk dijual semula. Ini bermakna syarikat boleh mendapatkan semula bahagian yang boleh digunakan semula dan memasang semula produk.

3. Pengurusan pembungkusan

Bentuk logistik terbalik ini terutama menumpukan pada penggunaan semula bahan pembungkus untuk mengurangkan sisa dan pelupusan.

4. Barang yang tidak terjual

Logistik terbalik untuk barang yang tidak terjual mengendalikan pulangan dari peruncit. Pengembalian tersebut sering disebabkan oleh penjualan yang buruk, ketinggalan stok atau penolakan penghantaran.

5. Akhir hayat (EOL)

Apabila produk dilabel sebagai EOL, ia dianggap tidak berguna lagi. Ini mungkin tidak lagi memenuhi keperluan pelanggan dan oleh itu, digantikan dengan versi produk yang ditingkatkan. 

Produk EOL biasanya dikitar semula atau dilupuskan.

6. Kegagalan penghantaran

Apabila penghantaran kepada pelanggan gagal, pemandu akan mengembalikan produk ke pusat pengedaran masing-masing. Dari situ, produk tersebut kemudian dikembalikan ke tempat asal.

7. Penyewaan dan pajakan

Apabila sebilangan peralatan berakhir pada kontrak sewa atau sewa, syarikat yang memiliki produk tersebut dapat membuat pemasaran semula, menggunakan semula atau mengitar semula.

8. Pembaikan dan penyelenggaraan

Sekiranya mengalami masalah, pelanggan boleh mengembalikan produk untuk penyelenggaraan dan pembaikan.

Pasukan profesional kami dapat membantu dengan pelbagai jenis logistik terbalik. Hubungi kami hari ini untuk mengetahui bagaimana kami dapat membantu!

Logistik hadapan vs logistik terbalik

Logistik ke hadapanLogistik terbalik
Pihak berkepentingan yang terlibatKedua-dua proses biasanya melibatkan pengilang, pengedar, peruncit dan juga pengguna
Aliran barangDari pengeluar hingga penggunaDari pelanggan ke pengeluar, terutamanya berkaitan dengan pengambilan semula nilai dari produk lama atau rosak
Aktiviti yang terlibatPembuatan, pembungkusan dan penghantaran pesanan pelangganPengembalian, penarikan balik, pembaikan, pengemasan semula untuk penjualan semula, kitar semula atau pelupusan sampah
RamalanLangsung kerana maklumat tersedia mengenai trend produk dan musiman.Tidak pasti kerana pulangan sangat bergantung kepada pengguna.

Produk yang berbeza mungkin juga mempunyai kadar pulangan yang berbeza, menyukarkan ramalan dalam sistem logistik.
Pengurusan inventoriPengurusan inventori yang konsisten kerana ramalan langsung dan oleh itu, pengurusan aliran inventori lebih mudahKedatangan produk cenderung kurang teratur dan dapat diramalkan, menjadikan pengurusan inventori lebih sukar
KosKos pengagihan ke hadapan dapat dipantau dengan teliti oleh sistem perakaunanLebih sukar untuk dipantau kerana sifat pengurusan pengangkutan, keadaan pembungkusan dan juga pelbagai produk pengembalian
Kitaran hayat produkKitaran hidup produk diukur sehingga berada di tangan pengguna akhirKitaran hidup diperpanjang untuk mendapatkan kembali nilai produk yang dikembalikan

Faedah logistik terbalik

Dengan menyederhanakan cara produk bergerak kembali melalui rantaian bekalan, perniagaan anda dapat memperoleh keuntungan berikut. 

Peningkatan kepuasan pelanggan

Cara perniagaan anda menangani pulangan secara langsung dapat mempengaruhi perasaan pelanggan terhadap jenama anda. Apabila pelanggan tidak berpuas hati dengan pesanan mereka dan meminta pengembalian, penting untuk memenuhi harapan mereka mengenai proses pengembalian yang cepat dan mudah. 

Beberapa faktor utama yang perlu diberi perhatian ialah 

 • kos pengangkutan, 
 • kos pentadbiran dan 
 • masa yang diambil pada setiap peringkat proses pengembalian. 

Dengan memahami dan menumpukan sumber daya yang betul, kepuasan pelanggan akan meningkat ketika anda melayani pelanggan dengan cepat kerana masa kitaran yang diminimumkan. 

Margin keuntungan yang lebih baik

Anda juga akan mengalami margin keuntungan yang lebih baik apabila anda meningkatkan kecekapan logistik terbalik syarikat anda. Dengan mempunyai mekanisme yang betul untuk menangani semua produk yang dikembalikan, kos keseluruhan akan sangat berkurang.

Selain itu, anda juga dapat mengatasi punca masalah apabila anda memahami sebab-sebab di sebalik pengembalian produk. Ini akan menghasilkan penjimatan kos jangka panjang yang ketara dengan mengurangkan peratusan pulangan.

Kurangkan pembaziran

Logistik terbalik dapat membantu mengenal pasti kaedah untuk menggunakan semula, menjual semula atau mengitar semula bahan. Ini juga akan meningkatkan reputasi jenama anda untuk tanggungjawab sosial dan persekitaran.

Dengan membuat semula atau memperbaharui produk anda, anda dapat memperpanjang kitaran hayatnya dan memberikan nilai baru kepada pelanggan anda.

Proses logistik terbalik

Proses logistik terbalik berbeza-beza di setiap industri dan Amazon adalah salah satu syarikat terkenal yang berjaya melaksanakan proses ini. 

Mereka memulakan polisi pengembalian dan penggantian percuma untuk produk tertentu dan hanya membenarkan pemulangan apabila pelanggan dapat menyebut alasan yang asli. Untuk memastikan kecekapan pengembalian yang lebih tinggi, proses logistik terbalik mereka dikendalikan oleh vendor pihak ketiga. 

Ini adalah bagaimana proses logistik terbalik berfungsi. 

 • Langkah 1: Memproses pulangan

  Apabila pelanggan meminta pengembalian, mereka diminta untuk melengkapkan borang kebenaran barang kembali untuk menerima pengembalian dana, penggantian atau pembaikan. Setelah selesai, syarikat akan meneruskan jadual penghantaran balik.

 • Langkah 2: Susun pulangan

  Apabila produk dikembalikan ke gudang, kakitangan gudang akan memeriksa keadaan produk. Selepas itu, bergantung pada keadaan, ia akan disusun dalam pelbagai kategori: 

  • menjual semula seperti baru, 
  • menjual semula sebagai pulangan, 
  • kitar semula, 
  • buang atau 
  • membaik pulih.
 • Langkah 3: Membaiki, menggunakan semula atau mengitar semula

  Pembaikan

  Kerja-kerja penyelenggaraan dan pembaikan akan dilakukan sebelum produk dikembalikan kepada pelanggan atau disiapkan untuk dijual semula. 

  Gunakan semula

  Kadang kala, produk juga boleh dibongkar agar bahagian yang boleh digunakan dapat digunakan semula dalam pembuatan produk baru. 

  Kitar semula

  Sebarang bahagian atau produk yang tidak dapat diperbaiki atau digunakan kembali akan dikitar semula sebagai gantinya.

Perlukan bantuan dengan pengembalian produk anda? Hubungi kami untuk sebut harga penghantaran yang tepat!

Cabaran logistik terbalik

dua lelaki menggunakan ipad untuk memeriksa inventori gudang

Proses yang membosankan

Cabaran terbesar logistik terbalik ialah menyediakan infrastruktur yang tepat untuk memastikan kecekapan yang optimum. Itu sering memerlukan pemasangan perisian yang dapat mengotomatisasi dan mengesan setiap langkah proses logistik terbalik. 

Selain itu, penting juga untuk pemantauan dan penilaian berterusan untuk meningkatkan proses syarikat anda dalam jangka masa panjang.

Kebimbangan kos

Kerana sifat pengembalian produk yang tidak dapat diramalkan, ia juga menyulitkan pergudangan dengan menjadikan proses pengendalian standard sukar dilaksanakan. Ini membawa kepada kenaikan kos pemprosesan setiap item.

Kekurangan penglihatan dan kawalan

Sebab yang paling biasa disebut oleh pelanggan semasa mengembalikan produk mereka adalah kecacatan '. Walau bagaimanapun, alasan ini sering terlalu umum dan menghalang syarikat daripada melaksanakan strategi logistik terbalik yang betul. 

Ini juga menambahkan bebanan tambahan kerana mereka gagal mengukur kesan kewangan sepenuhnya terhadap perniagaan.

Kaedah untuk mengoptimumkan logistik terbalik

lelaki dan wanita bekerjasama untuk meningkatkan operasi gudang

Menilai dasar pengembalian dan perjanjian vendor

Sangat penting untuk mengkaji semula dasar pengembalian dan perjanjian vendor anda secara berkala untuk membantu melancarkan proses logistik terbalik anda. Ini juga akan membolehkan perniagaan anda memenuhi keperluan pelanggan yang berubah-ubah dan dengan itu, dapat mengekalkan daya saing daripada yang lain. 

 • Dasar pemulangan

Menurut Shorr, 95% pelanggan menyatakan bahawa mereka lebih cenderung melakukan pembelian berulang dari syarikat jika proses pengembaliannya mudah. 

Namun, penting juga untuk menggabungkan perlindungan dalam polisi pengembalian anda untuk mengelakkan pelanggan menyalahgunakan proses pengembalian dan mengakibatkan kos yang tidak diperlukan. 

 • Perjanjian vendor

Juga bagus untuk mengkaji dan mengemas kini perjanjian vendor anda secara berkala. Ini dapat mengurangkan kejadian overstocking, pengembalian overstock dan dengan itu, mengurangkan kos yang berkaitan.

Menubuhkan pusat pemulangan berpusat

Pusat pemulangan terpusat (CRC) adalah gudang dan pusat yang hanya memproses pulangan. Mereka berurusan secara eksklusif dalam aliran barang sebagai rantaian bekalan dan tidak peduli dengan pengedaran bergerak maju.

Oleh kerana jumlah item yang dikembalikan tidak dapat diramalkan, akan menjadi lebih cekap jika anda menubuhkan pusat pemulangan terpusat untuk menyimpan barang-barang ini. Ini berfungsi sebagai kawasan khusus untuk menyusun pulangan mengikut kategori dan mengatur stok untuk pemprosesan selanjutnya.

Mengamalkan teknologi

Mengamalkan teknologi adalah cara lain untuk meningkatkan kecekapan proses gudang anda. 

Penggunaan alat pengimbas genggam, misalnya, akan membolehkan pekerja gudang menjimatkan masa dan tenaga daripada memeriksa setiap barang yang dikembalikan secara manual. Ini juga akan mengurangkan kemungkinan kesalahan manusia.

Penyumberan Luar

Bagi sebilangan syarikat, kaedah paling berkesan untuk mengoptimumkan proses logistik terbalik mereka adalah dengan menggunakan fungsi sepenuhnya.

Melibatkan a syarikat logistik terbalik khusus dapat menjimatkan wang anda kerana mereka melakukan proses yang berkaitan dengan pengangkutan dan penyimpanan, yang membolehkan anda memberi tumpuan untuk mendapatkan kembali nilai produk yang dikembalikan. 

Perkhidmatan pelanggan anda juga akan ditingkatkan dengan pasukan yang berdedikasi yang mengerjakan pengurusan logistik terbalik anda.

Kajian kes

Oleh kerana syarikat semakin menyedari akan pentingnya logistik terbalik, mereka telah menghasilkan pelbagai strategi untuk memperbaiki dan membezakan sistem logistik mereka daripada yang lain. 

Berikut adalah beberapa kajian kes syarikat yang berjaya melaksanakan amalan terbaik untuk proses logistik terbalik mereka. 

Kajian kes 1: Dasani

logo dasani

Dasani adalah anak syarikat milik syarikat Coca-cola, yang memfokuskan untuk menghasilkan air botol untuk pengguna. Mereka bertujuan untuk meningkatkan usaha kelestarian mereka dengan harapan dapat mencapai tujuan Coca-Cola untuk mengurangkan sampah pembungkusan secara signifikan di seluruh dunia pada tahun 2030.

Dengan pengguna semakin mencari amalan mesra alam, sangat penting bagi mereka untuk merebut lebih banyak peluang kitar semula dalam proses logistik terbalik mereka.

Penyelesaian: Membuat pusat pengumpulan pusat

Untuk mencapai tujuan ini, mereka telah mempermudah proses kitar semula dengan melaksanakan pusat pengumpulan bagi pelanggan untuk menurunkan botol air terpakai mereka. Salah satu inisiatif pengumpulan mereka adalah inisiatif Dasani Bottle Bins, di mana tong sampah ditempatkan di kampus sekolah di seluruh Amerika.

Selain memberi kemudahan kepada pelanggan, semua pengembalian diturunkan di lokasi pusat juga membolehkan Dasani mengurangkan kos pengangkutan. Ini membolehkan mereka menjadi lebih mesra alam sambil menjimatkan kos pengeluaran.

Kajian kes 2: United Parcel Service (UPS)

UPS adalah organisasi perkapalan dan logistik Amerika. Semasa musim belanja percutian yang paling tinggi, mereka menyedari bahawa jumlah penghantaran meningkat ketika orang ramai memulakan belanja hadiah. 

Akibatnya, UPS mendapati mereka memperoleh pulangan yang lebih tinggi; jumlahnya meningkat kepada 5.8 juta pakej seminggu pada Januari 2017!

Penyelesaian: Penyumberan luar

Untuk menguruskan pengangkutan dan pelepasan pulangan dengan lebih baik, UPS melabur dalam syarikat permulaan bernama Optoro. Permulaan menggunakan perisian inovatif di mana analisis data digunakan untuk menentukan dengan cepat keadaan produk yang dikembalikan.

Oleh itu, ini meningkatkan kecekapan proses logistik terbalik UPS kerana lebih sedikit masa yang diambil untuk menyusun pulangan. Mereka kemudian dapat fokus mencari peluang terbaik untuk mendapatkan nilai dari produk ini.

Meningkatkan pengurusan logistik terbalik anda

Mengupah rakan logistik terbalik adalah kaedah terbaik untuk membuat aliran yang betul untuk barang dan maklumat. Pengalaman positif dengan pengembalian produk dapat mengukuhkan hubungan peruncit-pelanggan dan dengan itu, meningkatkan kesetiaan pelanggan.

Di M&P International Freights, kami mempunyai rangkaian rakan kongsi dan agensi yang luas di seluruh dunia dan oleh itu dapat merundingkan harga terbaik untuk menangani penghantaran balik anda. Kami boleh dipercayai dan komited untuk memberikan penyelesaian yang tepat sesuai dengan keperluan anda.

Memerlukan bantuan dengan penghantaran balik produk anda? Hubungi pasukan perunding profesional kami hari ini!

0 balasannya

Tinggalkan pesanan

Mahu menyertai perbincangan?
Jangan ragu untuk menyumbang!

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Hak Cipta © 2021 M&P International Freights Pte Ltd. Hak cipta terpelihara.