bekas di kereta api

Pengangkutan antara kenderaan merujuk kepada pergerakan barang besar dan besar dengan 2 atau lebih mod pengangkutan, di mana kargo akan tinggal di dalam wadah yang sama sepanjang perjalanan. Setiap peringkat proses ini diserahkan kepada pembekal yang berbeza dan bukannya 1 pembawa tunggal.   

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan unsur-unsur pengangkutan antara moda, cabarannya, proses dan trend industri. Kami juga menerangkan perbezaan antara pengangkutan multimodal dan intermodal sehingga anda dapat membuat keputusan yang tepat!

Jenis pengangkutan antara kenderaan

Bekas barang kering di kereta api

Bekas pada kereta flat (COFC)

Sebuah kontena pada keretapi merujuk kepada bekas yang dimuat yang diangkut melalui jalan atau laut sebelum dimuat ke kereta api rata, di mana ia akan menyelesaikan sisa perjalanannya dengan kereta api. Ia dikenali sebagai kaedah yang lebih menjimatkan daripada treler di flatcar (TOFC) kerana 4 kontena boleh dimuat ke kereta api pada masa yang sama melalui susunan berganda. 

Namun, tidak semua laluan kereta api dapat melakukan penumpukan berganda kerana keperluan ketinggian untuk terowong dan jambatan.

Treler di kereta flat (TOFC)

Jenis pengangkutan intermodal ini adalah ketika treler over-the-road (OTR) diletakkan terus ke kereta api. Sebanyak 2 treler boleh memuat di kereta api pada satu masa. 

Kaedah ini berfungsi dengan baik jika anda ingin mengangkut kargo melalui laluan yang tidak memenuhi jarak ketinggian untuk penumpukan berganda.

Jenis bekas intermodal

Bekas intermodal disusun satu sama lain

Bekas antarmodal membolehkan barang diangkut dari 1 kenderaan ke kenderaan lain tanpa perlu memuat atau memunggah muatan. Ini bermaksud bahawa bekas yang sama digunakan sepanjang perjalanan.

Terdapat 6 jenis bekas antarmodal khusus yang sesuai untuk item dengan pelbagai saiz dan sifat.

1. Pengangkutan kering

Paling sesuai untuk: Semua jenis kargo

Jika tidak dikenali sebagai wadah "tujuan umum", kontena kargo kering adalah jenis kontena intermodal yang paling biasa digunakan. Menurut DSV, jenis kontena ini digunakan untuk sekitar 90% barang yang dihantar melalui pengangkutan laut. 

Umumnya kedap udara dan tidak dilengkapi dengan sistem pengudaraan.

2. Bertebat

Paling sesuai untuk: Produk sensitif suhu (contohnya makanan, farmaseutikal dan ubat-ubatan)

Bekas ini berfungsi pada suhu terkawal untuk menyediakan keadaan penyimpanan yang hangat dan kering yang diperlukan oleh barang tertentu. Mereka bekerja sebagai sebahagian daripada rantai sejuk untuk memastikan produk segar dan berkesan dan boleh digunakan sepanjang tahun tanpa mengira cuaca atau iklim.

3. Buka bahagian atas

Paling sesuai untuk: Kargo besar dan tinggi (contohnya mesin, bahan binaan dan bahan mentah besar)

Seperti namanya, bekas antarmodal ini tidak mempunyai bumbung. Mereka dibuat untuk mengangkut barang berat atau panjang yang tidak sesuai dengan bekas tertutup.

Bekas ini mempunyai cincin pemukul, yang membolehkan kargo tetap stabil tanpa mengira tinggi dan beratnya. 

4. Rak rata

Paling sesuai untuk: Kargo besar dan lebar (contohnya mesin, kenderaan dan paip)

Sama dengan bekas terbuka, bekas khas ini tidak mempunyai bumbung. Selain itu, mereka hanya memiliki dinding di hujung yang lebih pendek. Kargo di rak rata dijamin melalui penggunaan tali, rantai dan tali dawai.

Terdapat 2 variasi, satu dengan sisi tetap dan satu dengan sisi yang dilipat. Rak rata dengan sisi yang dilipat dapat ditumpuk, disimpan dan diangkut dengan mudah. 

5. Sejukkan

Paling sesuai untuk: Kargo yang perlu disimpan dalam suhu rendah (misalnya buah-buahan, sayur-sayuran, unggas, makanan laut dan bunga)

Bekas sejuk juga dikenali sebagai "reefer". Mereka adalah wadah dengan kemampuan untuk menjaga suhu rendah selama transit untuk menjaga agar barang tetap dingin atau beku.

6. Tangki

Paling sesuai untuk: Cecair, serbuk atau gas berbahaya atau tidak berbahaya

Juga dikenali sebagai "kapal tangki", bekas tangki terbuat dari bahan anti karat. Kebanyakannya dihasilkan mengikut standard ISO. 

Mengikut garis panduan yang ditetapkan oleh International Tank Container Organisation (ITCO), bekas tangki mesti diisi 80% untuk membolehkan pengembangan haba. Ini mengelakkan lonjakan atau bengkak berbahaya semasa pengangkutan. Kenderaan yang membawa kontena tangki juga mesti disesuaikan dengannya. 

Tidak pasti bekas mana yang paling sesuai untuk keperluan anda? Beritahu kami masalah anda dan kami akan mencari bekas yang sesuai untuk anda!

Jenis terminal intermodal

Kapal berlabuh di terminal pelabuhan

Terdapat 3 jenis terminal intermodal utama, masing-masing dengan kriteria masing-masing untuk lokasi dan peralatan. 

Pelabuhan

Pelabuhan adalah tempat penumpuan pergerakan barang antara sistem pengangkutan darat dan maritim. Sebagai perbandingan dengan terminal intermodal lain, mereka mempunyai keperluan lalu lintas, ruang dan modal yang paling banyak. 

Pelabuhan dilengkapi dengan kemudahan untuk memudahkan memuat dan memunggah kargo, seperti gudang dan penerimaan pelabuhan. Kedalaman kawasan ini juga penting untuk membenarkan jenis kapal berlabuh. 

Keretapi

Untuk rantai intermodal darat, terminal rel sering dihubungkan dengan terminal pelabuhan. Terdapat 2 jenis terminal rel: kemudahan dok dan dok berdekatan. 

 • Kemudahan di dok

Kontena di terminal rel on-dock boleh dipindahkan terus dari dermaga atau gudangnya ke kereta api. Terminal rel ini kebanyakannya dirancang untuk dikendalikan Bekas COFC

 • Kemudahan dok berdekatan

Kemudahan dok berdekatan memerlukan pelepasan terminal yang boleh mengakibatkan kelewatan. Namun, mereka sering mempunyai ruang yang lebih banyak yang dapat memberi manfaat kepada hubungan kereta api dan maritim. Terminal ini boleh mengendalikan COFC dan Bekas TOFC

Hab pengedaran

Mod pengangkutan yang berlaku secara dominan di pusat pengedaran adalah trak. Terminal intermodal ini juga mempunyai pelbagai fungsi tambahan seperti pergudangan, yang membantu dengan pengurusan penyimpanan dan logistik kargo.

Pengangkutan antara mod vs pengangkutan multimodal

IntermodalMultimodal
Pihak yang terlibatGabungan syarikat yang berbeza1 pembawa
Peraturan
 • Kontrak dan bil muatan berbeza dengan setiap syarikat
 • Lebih sedikit pemeriksaan kerana bekas dimeteraikan lebih awal
 • Pelanggan hanya akan menandatangani 1 kontrak dengan ejen, juga dikenali sebagai FIATA bill of lading (FBL)
 • Keutamaan transit untuk FBL melalui kastam
 • Pemeriksaan yang kerap
 • KosBergantung pada syarikat yang berbeza yang melakukan pengangkutanBergantung pada pembawa tunggal
  PenjejakanKod penjejakan yang berbeza untuk syarikat yang berbeza1 antara muka penjejakan yang memantau setiap peringkat
  Masa yang diambil untuk pengangkutanBergantung pada mod pengangkutan yang anda tentukan (pilihan yang lebih berpatutan mungkin memakan masa lebih lama)Bergantung pada mod pengangkutan yang anda tentukan (pilihan yang lebih berpatutan mungkin memakan masa lebih lama)

  Memutuskan antara pengangkutan intermodal atau multimodal akhirnya berpunca daripada faktor seperti 

  • mod pengangkutan yang diperlukan, 
  • tempat asal dan destinasi, 
  • kepekaan masa, 
  • jarak, 
  • keselamatan dan 
  • jenis barang yang hendak diangkut.

  Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pengangkutan antara mod atau multimodal? Hubungi kami hari ini untuk mengetahui mana yang lebih sesuai untuk keperluan logistik anda!

  Cabaran pengangkutan antara mod

  Mengira kewangan

  Berpotensi untuk kos yang tinggi

  Penggunaan beberapa mod pengangkutan dan penandatanganan perjanjian dengan syarikat yang berlainan dapat mengakibatkan biaya yang terlalu tinggi jika prosesnya tidak dirancang dengan teliti. 

  Walau bagaimanapun, jika dilakukan dengan betul, pengangkutan antara mod boleh terjangkau dan bermanfaat untuk kos operasi dan rantaian bekalan perniagaan anda. Oleh itu, adalah mustahak untuk mencapai tawaran terbaik dengan setiap syarikat tanpa menjejaskan kualiti.

  Potensi kelewatan penghantaran

  Walaupun banyak perniagaan memilih pengangkutan antara kenderaan kerana harganya yang rendah, masih ada keadaan di mana penghantaran mengalami kelewatan. Contohnya, ketika jalan kereta api tidak menyediakan jalur langsung ke setiap tujuan atau lorong tidak berjalan setiap hari, waktu penghantaran mungkin diperpanjang.

  Oleh kerana beberapa kargo mungkin sensitif pada waktu, penting untuk merancang jalan dengan betul dan bersikap selektif terhadap syarikat yang anda jalani.

  Menjejaki setiap peringkat

  Oleh kerana terdapat banyak organisasi yang terlibat dalam proses ini, ada kemungkinan anda kehilangan jejak kargo atau menghubungi anda pada satu ketika. Penting untuk mengawasi secara aktif pihak yang terlibat dan lokasi kargo supaya anda tidak kehilangan apa-apa.

  Proses pengangkutan antara mododal

  Pekerja yang bekerja di terminal intermodal
  • Langkah 1: Memilih kaedah dan syarikat penghantaran

   Semasa memutuskan kaedah pengangkutan, berikut adalah beberapa faktor yang boleh anda pertimbangkan:

   • Had muatan
   • Asal dan tujuan 
   • Kargo berbahaya
   • Musim bermusim kargo
   • Keperluan khas kargo (contohnya sensitif pada masa, sensitif suhu)

   Sekiranya anda tidak pasti jenis kontena intermodal atau laluan pengangkutan yang anda perlukan, bertanya dengan syarikat logistik yang mapan.

  • Langkah 2: Proses batu pertama

   Setelah rancangan anda ditetapkan, pengangkutan akan bermula! Penghantaran barang anda akan disatukan di terminal. Di sinilah jenis kontena yang paling sesuai dipilih untuk kargo anda. 

   Aktiviti seperti pengurusan pembungkusan, pergudangan dan logistik juga termasuk dalam peringkat ini. 

  • Langkah 3: Memuatkan barang ke dalam trak

   Sebuah lori kosong akan tiba di tempat penerima. Pengangkut yang bertanggungjawab kemudian akan memuatkan muatan ke bahagian belakang trak dengan peralatan yang betul. 

   Tidak mungkin barang akan disentuh sehingga tiba di destinasi akhir. 

  • Langkah 4: Memindahkan barang ke mod pengangkutan seterusnya

   Trak itu bergerak ke halaman kereta api melalui rangkaian jalan, di mana syarikat logistik memindahkan kontena ke kereta api. Dari sana, kontena boleh menuju ke stesen kereta api di bandar tujuan atau pelabuhan untuk penghantaran.

   Sekiranya perlu, pengangkutan antara kenderaan akan berfungsi sebagai penghubung antara mod pengangkutan ini. 

  • Langkah 5: Ketibaan di destinasi

   Apabila muatan tiba di destinasi terakhirnya, semua barang akan dikeluarkan dari bekas simpanan dan disimpan di gudang jika perlu. Bekas kini kosong dan siap untuk menyimpan penghantaran baru.

  • Langkah 6: Penghantaran batu terakhir

   Akhirnya, syarikat logistik akan menangani proses dan penghantaran terakhir kepada pengguna. Proses ini merangkumi perkhidmatan pergudangan, pengorganisasian, pembungkusan dan penghantaran dari pintu ke pintu. 

  Trend pengangkutan antara mod

  Pengangkutan antara mod melalui kapal

  Pengangkutan yang mapan

  Mengikut IEA, sektor pengangkutan bertanggungjawab untuk 24% pelepasan CO2 global secara langsung. Dengan kesan ekologi yang ketara ini, tumpuan lebih besar kepada penyelesaian mesra alam dalam industri pengangkutan masa kini. 

  Oleh itu, semua organisasi yang menggunakan pengangkutan antara moda harus prihatin terhadap tanggungjawab terhadap alam sekitar dan memfokuskan usaha mereka pada penyelesaian pengangkutan yang lebih mesra alam. 

  Meningkatkan permintaan untuk digitalisasi

  Pengangkutan, seperti industri lain, dengan cepat menerapkan pendekatan yang didorong oleh teknologi kerana kenaikan permintaan pengguna. Digitalisasi dalam pengangkutan mempunyai sejumlah kelebihan yang jelas, termasuk peningkatan kecekapan dan logistik yang lebih baik. 

  Untuk terus berdaya saing dalam era teknologi dan memastikan operasi tetap cekap, organisasi pengangkutan antara moda harus mengikuti perkembangan keperluan pengguna dan trend digital. Ini termasuk ciri-ciri seperti penjejakan masa nyata dan akses ke maklumat terperinci untuk penghantaran.

  M&P International Freights adalah syarikat penghantaran barang yang sudah ada di Singapura yang menawarkan spektrum perkhidmatan sepenuhnya. Kami akan membantu anda pada setiap langkah proses penghantaran barang anda!

  Mengintegrasikan pengangkutan antara modem ke rantaian bekalan anda

  Sistem pengangkutan antara moda yang baik bermanfaat bagi perniagaan anda kerana kemampuan dan kecekapannya, dengan syarat anda menggunakan mod pengangkutan dan pengangkutan terbaik untuk keperluan anda. 

  Hubungi bersama kami hari ini untuk mengetahui lebih banyak pengangkutan antara kenderaan dan adakah ia sesuai untuk anda!

  0 balasannya

  Tinggalkan pesanan

  Mahu menyertai perbincangan?
  Jangan ragu untuk menyumbang!

  Tinggalkan Balasan

  Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

  Hak Cipta © 2021 M&P International Freights Pte Ltd. Hak cipta terpelihara.