Pengenalan

Mencari mengimport kereta impian anda tetapi tidak tahu di mana dan bagaimana untuk memulakannya? Semasa mengimport kereta ke negara asal mungkin terdengar seperti tugas yang mudah, terdapat banyak faktor yang harus dipertimbangkan sebelum membeli dan mengimport kereta impian anda. Syukurlah, dengan kemajuan teknologi hari ini, anda boleh mendapatkan banyak maklumat di hujung jari anda.

Apabila melakukan penyelidikan anda, pastikan anda berfikir tentang perkara seperti jumlah sebenar kos mengimport kereta serta melibatkan peniaga kereta luar negara yang boleh dipercayai. Untuk mendapatkan harga terbaik, anda perlu cuba mencari model kereta yang anda mahukan secara tempatan dan bandingkan harga sebelum memutuskan sama ada untuk mengimportnya. Satu lagi langkah penting adalah untuk mengangkut pengangkut barang yang sesuai dan profesional untuk membantu anda sepanjang proses pengimportan keseluruhan untuk memastikan pengalaman yang lancar.

Oleh kerana ini adalah item tiket besar, adalah penting untuk melakukan penyelidikan mendalam dan mendapat maklumat mengenai prosedur dan kos sebelum memutuskan untuk meneruskannya. Dalam artikel ini, kami telah memecahkan faktor-faktor yang perlu anda pertimbangkan dan petua-petua yang anda mungkin dapat membantu untuk membantu proses penyelidikan anda sebelum membuat keputusan yang besar ini.

Faktor 1: Kos

Ketika datang untuk mempertimbangkan faktor-faktor pembelian dan pengimportan yang berbeza, kos sering merupakan faktor penentu terbesar. Bukan sahaja kos mengambil kira nilai monetari kereta, tetapi juga kos tersembunyi lain yang anda mungkin lupa untuk mempertimbangkan seperti kos penghantaran dan kos pembaikan untuk kereta terpakai. Petua yang disediakan di bawah juga termasuk hacks yang anda mungkin mengambil kesempatan untuk mengurangkan kos keseluruhan yang ditanggung.

Petua 1: Bandingkan harga kereta dari negara yang berbeza

Tidak perlu dikatakan, perkara pertama yang perlu dipertimbangkan ialah harga kereta itu sendiri. Terdapat kesalahpahaman umum bahawa kereta sentiasa lebih murah di negara asal mereka. Walau bagaimanapun, ini tidak selalunya berlaku kerana ada kemungkinan untuk mencari kereta murah di negara lain, terutamanya yang terpakai.

Petua 2: Gunakan kadar pertukaran untuk kelebihan anda

Apabila mengira kos kereta, pastikan faktor faktor penukaran juga, kerana anda membeli kereta dari negara yang berbeza. Hacks menjimatkan kos mudah adalah untuk mengambil perhatian terhadap turun naik kadar pertukaran semasa tempoh yang berbeza dan merebut peluang untuk membuat pembelian anda apabila kadar itu memihak kepada anda.

App Mata Wang XE pada iPhone (Sumber)

Salah satu aplikasi telefon yang digunakan secara meluas untuk memantau turun naik kadar pertukaran akan Mata Wang XE. Aplikasi ini membolehkan anda menetapkan amaran e-mel apabila pasangan matawang anda mencapai kadar yang diingini dan tersedia untuk pengguna iPhone dan Android.

Tip 3: Kirakan yuran penghantaran dan cukai

Pengimportan termasuk pelbagai kos tambahan dari yuran penghantaran ke cukai. Pastikan untuk menambah semua kos ini untuk mempunyai idea yang lebih jelas tentang berapa banyak kos untuk mengimport kereta berbanding dengan membeli satu tempatan. Timbanglah kos untuk menilai dengan berkesan jika pembelian adalah nilai untuk wang.

Let’s take a look at the following example for the case of Singapore:

  • Penghantaran kereta terpakai ke Singapura akan dikenakan surcaj S $ 10,000.

Skim Kenderaan Berbasis Pelepasan Karbon (Sumber)

  • Di bawah Skim Kenderaan Berbasis Pelepasan Karbon, kereta yang menjana di atas 230g / km karbon dioksida (CO2) akan dikenakan surcaj S $ 30,000.

Skim Pelupusan Kenderaan (Sumber)

  • Di bawah Skim Pelepasan Kenderaan (VES) seperti yang dilihat di atas, kereta dengan pelepasan tinggi CO2, hidrokarbon (HC), karbon monoksida (CO), nitrogen oksida (NOx) dan bahan partikulat (PM) akan dikenakan bayaran tambahan sebanyak S $ 20,000.

Oleh itu, adalah penting bagi anda untuk melakukan penyelidikan anda dan mengetahui jika negara asal anda mengenakan cukai import, supaya anda boleh mengambil kira ketika mengira jumlah kos anda.

Selain daripada itu, tanyakan mengenai yuran perkapalan untuk model kereta yang anda mahukan, kerana ia berdasarkan faktor-faktor yang berbeza seperti saiz dan berat kereta, keadaan operasi dan destinasi penghantaran.

Petua 4: Berhati-hatilah untuk harga yang terlalu baik

Walaupun harga yang rendah mungkin kelihatan sangat menarik, sebelum anda melakukan perkara seperti tiket besar, pastikan anda melakukan penyelidikan berhubung dengan pelbagai harga pasaran yang boleh diterima bagi model kereta tertentu itu. Apabila peniaga memetik harga yang jatuh jauh dari julat harga biasa, ia mungkin bendera merah.

Petua 5: Semak maklumat sejarah kemalangan untuk kereta terpakai

Sekiranya anda ingin mengimport kereta terpakai, ada kos tersembunyi yang mungkin anda anggap tidak patut dipertimbangkan. Menjadikan satu titik untuk meminta dan melakukan pemeriksaan menyeluruh tentang sejarah kemalangan kereta untuk mengelakkan membeli kereta tidak layak yang penuh dengan kerja pembaikan yang perlu dilakukan.

Laporan maklumat sejarah kemalangan harus termasuk perkara seperti apa-apa maklumat import dan eksport, perkhidmatan dan rekod pembaikan, sejarah jarak jauh, tujuan penggunaan (contohnya teksi, kereta sewa, dll) dan data kerosakan banjir. Laporan ini akan lebih baik memaklumkan kepada anda tentang komitmen yang anda akan mendapatkan diri anda dan kos tambahan yang mungkin datang bersama dengannya.

Petua 6: Periksa bahagian kereta anda yang jarang dan faktor dalam kos penyelenggaraan

Sama ada anda merancang untuk mendapatkan kereta baru atau terpakai, pertimbangan kos lain untuk mengambil kira adalah jarangnya bahagian-bahagian kereta dan kos penyelenggaraan untuk jenama dan model kereta pilihan anda. Ini boleh dilakukan hanya dengan melayari jenama (dan model) kereta anda dengan kata-kata "bahagian" atau "alat ganti" dan negara anda, contohnya alat ganti Toyota Wish Singapura. Anda boleh menyemak imbas beberapa pautan pertama untuk mengetahui sama ada bahagian-bahagian ini mudah diakses dan tersedia pada harga dalam anggaran anda.

Adalah penting untuk mengetahui sama ada pengilang kereta anda masih menjual bahagian-bahagian untuk kereta anda, tanpa mengira sama ada mereka masih mengeluarkan kereta atau tidak. Ini kerana walaupun sesetengah pengeluar kereta, seperti Saab, mungkin telah berhenti beroperasi, bahagian kereta mereka untuk model tertentu masih terdapat di beberapa pusat servis rasmi. Oleh itu, anda harus menentukan sama ada bahagian-bahagian kereta ini tersedia di negara anda untuk menjimatkan masa apabila anda benar-benar memerlukannya.

2014 bahagian BMW (Sumber)

Terdapat jenama atau model kereta tertentu yang mungkin terkenal dengan kos penyelenggaraan yang tinggi di negara-negara yang berbeza. Beberapa contoh jenama sedemikian di Singapura ialah BMW, Mercedes dan Chrysler. Bahagian ganti mereka biasanya mahal dan sukar dicari, dan apa-apa kerja pembaikan biasanya memerlukan pakar. Dengan mendapat maklumat tentang potensi kos ini (baik dari segi wang dan masa yang digunakan untuk melakukan penyelidikan), anda akan dapat membuat keputusan pembelian yang lebih baik.

Petua 7: Periksa spesifikasi kereta yang penting

Ini boleh dilakukan dengan carian Google yang mudah. Spesifikasi kereta yang anda mungkin mahu lihat pada kedua termasuk penggunaan bahan api dan CO2 pelepasan serta pelepasan bahan cemar berbahaya yang lain.

Penggunaan bahan api boleh diukur dalam liter setiap 100 kilometer (l / 100 km) atau kilometer setiap 1 liter (km / l), bergantung kepada negara. Nilai ini penting kerana, secara teoritis, semakin tinggi penggunaan bahan bakar kereta anda, bahan bakar yang kurang efisien dan semakin banyak kemungkinan anda perlu menghabiskan bahan bakar. Untuk menentukan bagaimana bahan bakar cekap kereta anda, rujuk jadual di bawah.

Nota: Jadual ini menyediakan julat anggaran nilai - gunakan mengikut budi bicara anda sendiri (Sumber)

Idealnya, anda ingin mendapatkan kereta yang mempunyai kecekapan bahan api yang baik untuk menjimatkan kos bahan bakar. Walau bagaimanapun, menetap untuk kereta dengan kecekapan bahan api rata-rata akan melakukan pekerjaan itu.

Berhubung dengan CO2 pelepasan, mungkin ada rancangan tertentu yang telah dilaksanakan di negara anda untuk mencegah pelepasan berlebihan kerana ini menyumbang kepada pemanasan global. Dalam kes Singapura, terdapat skim yang disediakan untuk menggalakkan pembelian model kenderaan pelepasan karbon rendah. Skim-skim ini termasuk Skim Kenderaan Berbasis Emisi Karbon, Skim Kenderaan Berbasis Karbon Diperbaharui dan VES. Berdasarkan VES terkini, ia mengambil kira pelepasan kereta anda daripada lima bahan pencemar - CO2, HC, CO, NOX dan PM. Rebat di bawah 3 skim ini boleh berjumlah sehingga S $ 30,000. Untuk maklumat lanjut, sila rujuk struktur cukai untuk kereta di Singapura.

Petua 8: Lindungi diri anda semasa membuat deposit

Terdapat pelbagai senario dalam proses membeli kereta anda yang mungkin memerlukan anda untuk meninggalkan deposit dan adalah penting untuk ambil perhatian bahawa jumlah deposit tidak boleh terlalu tinggi. Jumlah yang munasabah untuk membayar adalah 20% daripada nilai pasaran terbuka kereta anda.

Menurut RealCarTips, di bawah adalah beberapa contoh kemungkinan keadaan yang mungkin memerlukan deposit pada akhir anda termasuk yang berikut:

  • Tidak dapat membuat pembayaran penuh selepas perjanjian pembelian telah ditandatangani

Jika anda memerlukan masa untuk membuat pembayaran penuh untuk kereta anda, peniaga anda mungkin memerlukan anda membayar deposit untuk memastikan anda serius tentang pembelian semasa mereka berpegang kepada kereta untuk anda. Namun, deposit ini harus dikembalikan dan bukan pembayaran separa.

  • Peniaga membuat pesanan terus dari pengilang bagi pihak anda

Dalam kes ini, deposit tidak akan dikembalikan sekiranya anda membuat keputusan untuk kembali membeli. Oleh itu, pastikan anda membaca perjanjian dengan teliti sebelum melakukannya dengan tandatangan anda.

  • Perdagangan peniaga

Suatu perdagangan peniaga, atau pertukaran peniaga, berlaku apabila peniaga pilihan anda tidak mempunyai model kereta yang tepat dan warna yang anda inginkan, dan memutuskan untuk menukar kereta dengan peniaga lain. Ini adalah apabila ia menjadi rumit, kerana anda perlu memastikan bahawa peniaga anda memang boleh mendapatkan dan mempunyai kereta yang anda inginkan. Meminta maklumat penting seperti Nombor Pengenalan Kenderaan, spesifikasi kenderaan, gambar kenderaan yang tepat dan tarikh ketibaan sebelum meninggalkan deposit.

Di Singapura, di atas deposit biasa, peniaga juga akan meminta Pensijilan Kelayakan (COE) deposit S $ 10,000. Inilah jumlah peniaga yang perlu mendepositkan dengan Pihak Berkuasa Pengangkutan Darat untuk membida COE di bawah nama anda.

Faktor 2: Peraturan Pengimportan dan Undang-undang

Sebaik sahaja anda telah menetapkan bahawa anda sanggup dan sanggup membayar model kereta pilihan anda, langkah seterusnya untuk keseluruhan proses ini adalah untuk mengetahui peraturan pengimportan dan undang-undang negara asal anda. Ini perlu dilakukan sebelum anda membuat bayaran deposit untuk kereta anda dan membuat perkiraan penghantaran.

Petua 9: Mematuhi peraturan dan undang-undang import

Negara yang berbeza mempunyai set undang-undang dan peraturan yang berbeza mengenai pengimportan kereta. Ia adalah wajib untuk memeriksa dan mematuhi undang-undang yang perlu.

Kereta memandu kanan (Sumber)

Sebagai contoh, Singapura hanya membenarkan kereta dengan memandu kanan dan kereta terpakai mestilah berusia kurang dari 3 tahun. Perkara-perkara lain yang perlu diperhatikan ialah Skim Pelabelan Ekonomi Bahan Api dan / atau Output Kuasa Maksimum yang telah disediakan.

Berikut adalah beberapa pautan yang mungkin berguna untuk mengimport kenderaan ke negara yang berbeza:

Mengimport Kenderaan ke Australia

Mengimport Kenderaan ke Kanada

Peraturan Republik Rakyat China mengenai Tugas Import dan Eksport

Mengimport Kenderaan ke New Zealand

Prosedur Pengimportan dan Pendaftaran Kereta di Singapura

Mengimport Kenderaan ke UK

Mengimport Kenderaan Bermotor ke Amerika Syarikat

Faktor 3: Kualiti

Selain memastikan bahawa anda mematuhi semua undang-undang pengimportan, anda juga harus memastikan bahawa anda mendapat bang for your buck. Adakah kereta yang anda nampak benar-benar apa yang anda harapkan? Apabila membeli item tiket besar, sangat penting untuk memastikan anda mendapat apa yang anda bayar. Dengan beberapa petua di bawah, anda boleh dengan mudah mengesahkan bahawa anda mendapat kereta yang terpulang kepada jangkaan anda.

Petua 10: Baca ulasan pengalaman masa lalu

Membaca ulasan dalam talian adalah cara yang popular dan paling mudah untuk mengetahui pengalaman sebenar pelanggan masa lalu. Tinjauan ini membantu anda memberi idea tentang apa yang anda suka jika anda bekerja dengan peniaga kereta tertentu, dan jika mereka boleh dipercayai. Beberapa platform yang anda boleh mengakses ulasan akan menjadi Google, Facebook dan forum dalam talian.

Sebagai alternatif, untuk penilaian yang lebih tepat, anda mungkin ingin bertanya sekiranya ada saudara atau sahabat anda mempunyai sebarang pertemuan dengan pengedar kereta yang boleh dipercayai. Jika tidak, anda boleh menghubungi peniaga untuk meminta foto dan dokumen dan memutuskan sama ada interaksi anda dengan mereka dan etika kerja mereka sesuai dengan keinginan anda.

Petua 11: Ujian memandu

Jika anda berada di negara yang anda sedang merancang untuk mengimport kereta anda, anda dinasihatkan agar anda pergi untuk memandu ujian semasa anda berada di sana. Jika itu tidak mungkin, cari peniaga tempatan dengan model kereta yang tepat untuk menguji pemacu sebelum mengimport pilihan kereta anda yang ideal. Dan jika itu juga tidak berfungsi, baca semakan seberapa banyak yang anda boleh sehingga anda mempunyai idea yang jelas tentang pengalaman memandu dan pastikan peniaga anda boleh dipercayai.

Faktor 4: Penghantaran

Sebaik sahaja anda telah membuat keputusan mengenai kereta impian anda, sudah tiba masanya untuk melibatkan pengangkut barang yang sesuai untuk memulakan proses pengimportan.

Petua 12: Mencari pengangkut barang yang sesuai

Adalah penting untuk melakukan penyelidikan mengenai syarikat pemajuan sebelum membuat pilihan terakhir anda. Walaupun ini mungkin kelihatan membosankan, sebaik sahaja anda telah menjumpai pemancar yang boleh dipercayai untuk memenuhi keperluan anda, anda bukan sahaja dapat meraih faedah dari pembelian Taobao yang tidak dapat dibeli dengan harga yang berpatutan, anda juga akan dapat menikmati pengalaman penghantaran yang cekap.

Perkhidmatan penghantaran kargo (Sumber)

Apabila ia datang untuk menghantar kereta dari negara lain ke negara asal anda, terdapat banyak prosedur yang terlibat seperti dokumentasi, pelepasan kastam dan insurans pengangkutan. Perkhidmatan tambahan ini tidak dilindungi oleh agen penghantaran dan hanya akan disediakan oleh pengangkut barang khusus. Oleh itu penting bahawa anda mendapati seorang forwarder yang boleh dipercayai untuk menjaga semua prosedur yang diperlukan untuk meringankan proses pengimportan.

Recommended freight forwarder: M&P International Freights

Sejak ditubuhkan pada tahun 2006, M & P Freights Antarabangsa mempunyai pengalaman luas berurusan dengan pelbagai pelanggan antarabangsa. Mereka telah menubuhkan diri mereka sebagai pengangkut barang yang efisien dan boleh dipercayai yang menyediakan banyak perkhidmatan termasuk trak, pelepasan kastam dan insurans kargo.

Pasukan profesional ini diiktiraf dengan SLA, MTO dan FIATA dan terus berusaha untuk mencapai kecemerlangan perkhidmatan dengan perkhidmatan pelanggan yang unggul. Mereka didedikasikan untuk membantu pelanggan yang dihargai di setiap langkah proses penghantaran, dan ini mencerminkan ulasan 5 bintang mereka yang tidak terkira banyaknya pada kedua-dua Google dan Facebook.

Last but not least, M&P International Freights is located in one of the world’s busiest ports with free-trade zone benefits, guaranteeing you with the most efficient routes and competitive prices for fast, affordable and quality services.

0 balasannya

Tinggalkan pesanan

Mahu menyertai perbincangan?
Jangan ragu untuk menyumbang!

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Laman web ini menggunakan Akismet untuk mengurangkan spam. Ketahui bagaimana data ulasan anda diproses .

Hakcipta © 2018 M & P International Freights Pte Ltd. Semua hak terpelihara.