Cara Menghantar Bateri Dari China Ke Singapura

Apabila bercakap tentang penghantaran bateri, sama ada dari China ke Singapura atau dalam negara lain, terdapat banyak peraturan khusus yang perlu dipertimbangkan. Walaupun ini mungkin kelihatan menakutkan, penghantaran bateri litium adalah amalan biasa dan boleh menjadi proses yang lancar.

Selepas membaca artikel ini, anda akan mengetahui kaedah dan proses keseluruhan untuk penghantaran bateri dari China ke Singapura. Kami juga akan membimbing anda tentang amalan terbaik untuk mengemas bateri anda untuk memastikan perjalanan penghantaran yang lebih selamat.

Jenis Bateri Litium

Jenis Bateri Litium

Memandangkan bateri litium dipertimbangkan barang berbahaya, terdapat prosedur penghantaran yang ketat untuk diikuti. Dengan setiap jenis bateri mempunyai set peraturan penghantaran yang berbeza, adalah penting untuk mengenal pasti jenis bateri litium yang anda ada. 

Berikut ialah dua jenis bateri litium yang paling biasa:

 • Bateri Litium-ion

Ini boleh dicas semula dan biasa ditemui dalam telefon bimbit, komputer riba, e-basikal, dsb.

 • Bateri Logam Litium

 Berbanding dengan bateri beralkali biasa, bateri ini tahan lebih lama tetapi tidak boleh dicas semula. Mereka boleh didapati dalam mainan, kalkulator, jam tangan, dll.

Kaedah Penghantaran Bateri dari China ke Singapura

Setelah membezakan jenis bateri litium, mari kita terokai cara kita boleh menghantarnya dari China ke Singapura.

Cara menghantar bateri menggunakan pengangkutan laut

 • Menghantar bateri litium-ion

Bateri boleh dicas semula yang biasa digunakan ini boleh dihantar oleh Pengangkutan laut jika ia terbungkus dalam peranti masing-masing atau jika ia diletakkan dalam bekas yang keras dan bertutup.

 • Menghantar bateri logam litium

Anda tidak disyorkan untuk menghantar bateri ini melalui laut kerana ia terdedah kepada kakisan atau kebocoran dalam keadaan lembap dan lembap – terutamanya jika ia sebahagiannya digunakan. Jika benar-benar perlu, ia harus ditinggalkan di dalam produk itu sendiri, atau dibungkus dalam sarung plastik keras. 

Cara menghantar bateri menggunakan pengangkutan udara

Sebagai garis panduan, anda biasanya dikehendaki menyimpan bateri atau produk dengan bateri seperti komputer riba dan bank kuasa di dalam bagasi tangan anda dan bukannya dalam bagasi anda yang mendaftar masuk.

Apabila ragu-ragu, anda harus sentiasa merujuk kepada syarikat penerbangan dan lapangan terbang asal anda tentang peraturan untuk membawa bateri bersama anda ke dalam pesawat.

Bagi menghantar bateri dan produk berkaitannya melalui pengangkutan udara, langkah-langkah berikut perlu diikuti untuk memastikan penghantaran anda sampai ke destinasi tanpa bahaya:

 • Menghantar bateri litium-ion

Anda boleh menghantar bateri litium-ion di dalam peranti masing-masing, atau anda boleh menghantarnya secara berasingan dalam bekas dengan bekas keras.

Untuk mengangkut bateri litium-ion dalam bekas keras, ia mesti dinilai di bawah 100 watt sejam. Penarafan jam watt menunjukkan berapa banyak kuasa yang boleh dihasilkan oleh bateri dalam satu jam. Biasanya, penarafan watt-jam bagi bateri lithium-ion boleh didapati pada bateri itu sendiri atau dengan menghubungi pengeluarnya.  

Disebabkan oleh langkah keselamatan, anda hanya dibenarkan menghantar maksimum 4 bateri melalui udara, dengan maksimum 2 bagi setiap pakej. 

 • Menghantar bateri logam litium

Apabila menghantar bateri logam litium melalui pengangkutan udara, anda perlu menghantarnya ke dalam produk yang dimaksudkan. Contohnya, jika anda menghantar jam dinding anda dengan bateri AA separuh terpakai semasa, bateri mesti diletakkan di dalam jam dinding.

Harap maklum bahawa terdapat sekatan ketat yang melarang penghantaran bateri logam litium longgar melalui pengangkutan udara. Selain itu, mereka mempunyai peluang yang lebih besar untuk bocor berbanding rakan sejawat litium-ion mereka. Oleh itu, anda disyorkan untuk membeli bateri semasa ketibaan dan bukannya menghantarnya.

Proses Penghantaran Bateri dari China ke Singapura

Untuk memastikan pengalaman penghantaran yang lancar, ikuti 3 langkah mudah ini:

 • Langkah 1: Menjalankan penyelidikan

  Sebelum menghantar bateri dari China ke Singapura, sentiasa lakukan penyelidikan menyeluruh tentang peraturan import pembawa penghantaran anda. Adalah disyorkan untuk mengikuti mereka dengan teliti untuk mengelakkan kemungkinan penghantaran anda dirampas atau didenda.

  Pertama, tentukan kategori mana bateri anda berada di bawah - logam litium atau litium-ion.

  Anda juga perlu mempertimbangkan sebarang cukai dan duti yang dikenakan ke atas penghantaran anda. Barangan yang diimport ke Singapura adalah tertakluk kepada cukai. Bagi barangan tidak berduti seperti bateri, cukai dikira pada 8% daripada nilai kastam atau Harga Jualan Terakhir (LSP). Untuk menerima garis panduan terkini mengenai prosedur import, lawati laman web Laman web Kastam Singapura.

  Bagi orang awam, mencari dan memahami semua maklumat yang diperlukan mungkin amat menggembirakan. Mendapat perkhidmatan yang berpengalaman pengangkut barang dapat meringankan beban memahami peraturan yang kompleks dan memberi panduan melalui proses penghantaran.

 • Langkah 2: Pilih Kaedah Penghantaran Anda

  Walaupun anda boleh menghantar bateri menggunakan pelbagai kaedah penghantaran seperti pengangkutan udara dan pengangkutan laut, terdapat beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan sebelum membuat keputusan anda:

  • Keselamatan

  Jenis bateri yang berbeza mempunyai sekatan berbeza yang dikenakan ke atasnya. Sebagai contoh, penghantaran bateri logam litium longgar melalui pengangkutan udara adalah dilarang.

  • Masa dan kos

  Walaupun pengangkutan udara biasanya merupakan kaedah penghantaran terpantas, ia juga merupakan pilihan yang paling mahal. Pengangkutan laut sebaliknya, lebih perlahan tetapi lebih menjimatkan kos.

  Jika anda tidak pasti kaedah penghantaran yang mana untuk dipilih, anda pengangkut barang akan dapat memberikan nasihat pakar.

 • Langkah 3: Pek dan Hantar

  Selepas butiran yang diperlukan telah dikumpulkan, dan kaedah penghantaran yang sesuai dipilih, tiba masanya untuk membungkus dan menyediakan penghantaran. 

  Untuk memastikan penghantaran anda dilindungi daripada sebarang kemungkinan kerosakan, kami menekankan kepentingan mematuhi arahan pembungkusan dan pelabelan yang ditetapkan oleh pembawa anda.. 

  Sebaik sahaja bateri anda telah dibungkus dengan betul, anda boleh meneruskan untuk mengatur penghantaran dengan syarikat penghantaran barang anda!

Cara Membungkus Bateri untuk Penghantaran ke Luar Negara

Cara Membungkus Bateri untuk Penghantaran ke Luar Negara

Penjagaan mesti diambil untuk memastikan bahawa bateri tidak akan litar pintas atau bersentuhan dengan bateri lain atau permukaan konduktif.

Berikut ialah beberapa petua untuk membantu anda mengelakkan kerosakan:

 • Simpan bateri dalam peranti/peralatan mereka supaya ia tidak terdedah kepada persekitaran mereka.
 • Gunakan pembungkusan luar tegar yang kuat untuk memastikan perlindungan yang mencukupi terhadap kesan. 
 • Pembungkusan luar tidak boleh dipercayai sebagai satu-satunya lapisan perlindungan jika ia tidak tahan hentaman. Sebaliknya, pertimbangkan penggunaan tambahan bahan kusyen seperti pembungkusan kacang tanah untuk melindungi penghantaran anda. 
 • Jika praktikal, bungkus setiap bateri atau peranti berkuasa bateri, ke dalam pembungkusan dalaman tidak konduktif yang tertutup sepenuhnya, seperti bungkus gelembung.
 • Asingkan bateri dengan dunnage untuk mengasingkannya daripada bateri atau bahan konduktif lain.
 • Pastikan terminal atau penyambung terdedah dilindungi dengan penutup dan pita bukan konduktif.
 • Jangan lupa untuk meletakkan pelekat awas bateri litium pada penghantaran anda.

Soalan Lazim Mengenai Penghantaran Bateri Dari China ke Singapura

Ya, bateri dianggap barang berbahaya kerana kemungkinan berlaku kebakaran apabila litar pintas.

Jika anda menghantar barangan berbahaya, melibatkan a penghantaran barang berbahaya perkhidmatan boleh membantu anda memahami dan mematuhi amalan dan keperluan pembungkusan terbaik yang diperlukan untuk menghantar barangan anda.

Terdapat jenis bateri tertentu yang tidak boleh dihantar kerana peraturan tertentu. 

Berikut ialah beberapa contoh bateri yang dilarang dihantar:

 • Sel litium-ion dan bateri yang melebihi 30% kapasiti penuhnya.
 • Sel dan bateri logam litium dan litium-ion yang dihantar sendiri pada pesawat penumpang. 
 • Bateri litium yang rosak. Berhati-hati dengan tanda-tanda kerosakan yang termasuk bengkak/kembung, bocor atau terminal berkarat.
 • Bateri litium yang tidak dibungkus mengikut keperluan pembungkusan. Contohnya termasuk bateri yang dibungkus dengan barangan berbahaya lain dan pembungkusan luar yang tipis digunakan.

Lihat senarai penuh keperluan dalam Dokumen Panduan Bateri Litium 2023 IATA.

Secara umumnya, penghantaran melalui pengangkutan laut adalah lebih berpatutan daripada pengangkutan udara. Walau bagaimanapun, mungkin terdapat perbelanjaan lain yang berpotensi apabila menghantar bateri, seperti cukai dan duti yang perlu dibayar. Selain itu, struktur harga dan yuran untuk pembawa yang berbeza mungkin berbeza-beza. Faktor ini boleh menjejaskan kos keseluruhan penghantaran bateri.

Inginkan sebut harga yang tepat untuk penghantaran anda? Hubungi Kami sekarang!

Penghantaran Bateri Dari China ke Singapura

Walaupun bateri penghantaran mempunyai set halangan yang unik, melakukan penyelidikan yang betul dan mematuhi peraturan yang berkaitan boleh membantu memastikan pengalaman penghantaran yang lancar.

Melibatkan penghantar barang seperti M & P Freights Antarabangsa juga boleh membantu untuk menjadikan proses lebih lancar kerana kami memberikan nasihat pakar untuk keperluan penghantaran bateri anda dan perkhidmatan pembungkusan barang.

Hak Cipta © 2023 M&P International Freights Pte Ltd. Hak cipta terpelihara.