Selain menyeberangi sempadan ke Malaysia untuk membeli barang keperluan, rakyat Singapura juga boleh membeli barangan mampu milik di Shopee Malaysia dan menghantarnya dengan mudah. Sebelum anda boleh menikmati rampasan anda, masih terdapat beberapa perkara yang perlu diambil perhatian untuk memastikan anda boleh membeli dan menerima barangan anda tanpa sebarang halangan. 

Teruskan membaca untuk langkah terperinci tentang cara membeli-belah di Shopee Malaysia dan menghantar barangan anda ke Singapura!

Langkah 1: Buat Akaun di Laman Web Shopee Malaysia

Fakta yang kurang diketahui ialah anda boleh membeli barangan terus dari platform Shopee negara lain semasa berada di Singapura. Beberapa platform biasa termasuk Shopee Malaysia, Shopee Indonesia dan Shopee Filipina.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa platform hanya akan memenuhi pesanan ke alamat tempatan dalam negara dan bukan terus ke Singapura. Kami akan mendalami cara anda boleh mendapatkan alamat Malaysia nanti.

Halaman pendaftaran laman web Shopee Malaysia

Pertama, pergi ke Laman web Shopee Malaysia dan daftar untuk akaun menggunakan 2 cara:

  • Daftar menggunakan nombor mudah alih Malaysia yang anda boleh menerima Kata Laluan Satu Kali (OTP).
  • Atau gunakan akaun Google atau Facebook yang tidak terikat dengan mana-mana akaun Shopee sedia ada

Sebaik sahaja anda telah disahkan, tiba masanya untuk membeli-belah!

Petua!

Lebih sukar untuk memuat turun aplikasi Shopee Malaysia melainkan anda mempunyai nombor telefon dan alamat Malaysia di tangan. Kami mengesyorkan membuat akaun menggunakan akaun Google atau Facebook dan membeli-belah terus melalui tapak web!

Langkah 2: Tambah Item Ke Troli Anda

Halaman produk Shopee Malaysia

Platform Shopee Malaysia betul-betul sama dengan platform Singapura, jadi belilah mengikut kebiasaan anda! Anda juga mempunyai pilihan untuk membeli-belah dalam bahasa Inggeris atau Bahasa Melayu, walaupun platform biasanya dimulakan dalam bahasa Inggeris terlebih dahulu.

Petua!

Gunakan baucar kedai dan baucar Shopee untuk menurunkan jumlah anda dan nikmati penghantaran percuma ke alamat Malaysia!

Langkah 3: Susun Untuk Penghantaran Ke Singapura

Sebelum anda boleh membawa keluar, anda perlu memberikan alamat Malaysia untuk penghantaran. 

Satu cara untuk mendapatkan alamat penghantaran di Malaysia adalah dengan menggunakan alamat rakan atau keluarga anda dan minta mereka membawa barang tersebut ke Singapura, atau menghantarnya kepada anda. Walau bagaimanapun, tidak semua orang mempunyai kenalan yang tinggal di Malaysia dan ia juga boleh menjadi proses yang perlahan dan menyusahkan. 

Pilihan terbaik seterusnya adalah untuk berhubung dengan a pengangkut barang

Pilih Perkhidmatan Penghantaran Barang

Pengangkut barang boleh membantu anda penghantaran dari Malaysia ke Singapura dengan memberikan anda alamat dan nombor telefon tempatan yang anda boleh masukkan semasa daftar keluar.

Biasanya akan ada gudang di alamat itu dan mereka akan membantu anda untuk menyatukan pakej anda jika anda mempunyai lebih daripada satu. Pengangkut barang kemudiannya akan membungkus semula semua item anda ke dalam satu bungkusan sebelum menghantarnya ke alamat Singapura anda.

Di samping itu, menggunakan perkhidmatan penghantaran barang membolehkan anda memanfaatkan pengetahuan mereka tentang peraturan dan proses penghantaran juga! Akibatnya, sebarang soalan yang anda ada tentang pelepasan kastam atau peraturan cukai tidak akan dijawab.

Mencari penghantar barang? Hantar mesej kepada kami hari ini untuk sebut harga percuma!

Langkah 4: Buat Pembayaran di Shopee Malaysia

Langkah terakhir ialah membayar barangan anda. Shopee Malaysia hanya menerima kad Visa, Mastercard atau Amex keluaran tempatan. Anda boleh sama ada menggunakan kad pembayaran kenalan anda atau memintas ini dengan menggunakan kad Youtrip.

Soalan Lazim

Ya! Menggunakan perkhidmatan penghantaran barang, anda boleh mendapatkan alamat Malaysia untuk mengatur penghantaran bungkusan anda sebelum ia dihantar kepada anda di Singapura.

Kos bergantung pada berat akhir item anda dan penghantar pengangkutan yang berbeza mengenakan bayaran yang berbeza untuk perkhidmatan ini. 

Hubungi Kami hari ini untuk sebut harga yang tepat dan untuk menguruskan penghantaran dari Malaysia ke Singapura!

Tempohnya bergantung pada seberapa cepat peniaga Shopee menghantar bungkusan anda untuk penghantaran ke alamat Malaysia. 

Untuk item yang lebih besar atau item prapesan, ia juga mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk tiba. Oleh itu, anda disyorkan untuk membeli dari Shopee Singapura jika anda ingin menerima barangan anda dengan segera. 

Sebaik sahaja pesanan anda tiba di alamat Malaysia, ia boleh mengambil masa antara 2 hari hingga seminggu untuk penghantar barang menghantar bungkusan anda kepada anda di Singapura. 

Ya, anda perlu membayar 8% GST untuk barangan anda pada tahun 2023. Untuk maklumat terkini, lihat IRAS laman web. 

Beberapa perkara yang dilarang/terhad termasuk:

  • Produk palsu
  • Fireworks
  • Marijuana dan produk berkaitan
  • Gula-gula getah
  • Produk tembakau tiruan (rokok elektronik, penguap, dll)

Membeli Dari Shopee Malaysia Dan Penghantaran Ke Singapura

Ini sebenarnya proses yang sangat mudah untuk membuat pembelian di laman web Shopee Malaysia dan menghantar barangan anda ke Singapura. Anda hanya perlu memastikan anda mempunyai alamat dan nombor telefon setempat untuk berbuat demikian. 

Daripada membawa semua pembelian anda kembali ke Singapura sendiri, gunakan perkhidmatan penghantaran barang hari ini!

Hak Cipta © 2023 M&P International Freights Pte Ltd. Hak cipta terpelihara.