Lori di terowong

Logistik rantai sejuk adalah proses yang membolehkan kargo sensitif suhu atau mudah rosak dipindahkan melalui rantaian bekalan tanpa terganggu. Barangan seperti makanan, produk farmasi dan bekalan perubatan.

Ia melibatkan semua aspek rantaian bekalan dari penyediaan barang hingga penyimpanan dan pengangkutannya.

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai komponen dan teknologi utama logistik rantai sejuk, cabaran, proses dan trend utama. Kami juga berkongsi perbezaan utama antara rangkaian sejuk dan logistik biasa di bawah!

Unsur utama logistik rantai sejuk

Pemegang peti sejuk memegang tangan

Komponen utama logistik rantai sejuk merangkumi:

 • Sistem penyejukan

Barang-barang yang mudah rosak mesti disimpan pada suhu rendah untuk mengelakkannya menjadi buruk. Oleh itu, sistem penyejukan ini membolehkan barang disimpan pada suhu optimum di semua peringkat rantaian bekalan.

 • Penyimpanan

Sementara produk menunggu untuk dihantar, diproses atau diedarkan, produk harus disimpan di kemudahan sejuk seperti freezer letupan, bilik sejuk atau bekas sejuk.

 • Pemprosesan dan pengedaran

Barang akan diproses di kemudahan kebersihan sebelum dimasukkan ke dalam kotak atau peti untuk diedarkan.

 • Pengangkutan

Untuk mengelakkan barang dikompromikan, sangat penting untuk memastikan bahawa suhu dan tahap kelembapan di dalam kenderaan atau unit muatan tetap berterusan semasa pengangkutan.

Rantai sejuk vs logistik biasa

Bungkusan di landasan bergerak

Kepekaan masa yang lebih besar

Sebagai logistik rantai sejuk berurusan dengan barang yang mudah rosak, biasanya lebih peka terhadap masa daripada logistik biasa.

Menghabiskan jangka masa yang lebih lama dalam penghantaran boleh bermakna lebih banyak peluang bagi produk untuk dikompromikan. Oleh itu, penyedia logistik rantai sejuk harus memindahkan barang dengan cekap untuk mengurangkan kelewatan penghantaran sebanyak mungkin.

Penekanan yang lebih besar pada dokumentasi

Berbanding dengan logistik biasa, rakannya yang mempunyai rangkaian sejuk menghadapi lebih banyak peraturan dan keperluan dokumentasi.

Penyedia logistik diminta untuk mengekalkan log kawalan yang mendokumentasikan suhu kontena mereka. Biasanya, catatan ini mesti memperincikan suhu pada setiap jam. Kegagalan untuk mematuhi peraturan dan syarat ini dapat mengakibatkan denda dan penangguhan lesen operasi mereka.

Kesan yang lebih besar terhadap kesihatan dan keselamatan awam

Makanan, farmaseutikal atau produk perubatan yang telah dikompromikan semasa penghantaran boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan dan keselamatan awam ketika mereka dijual kepada masyarakat yang tidak curiga.

Contohnya, makanan yang tidak disimpan pada suhu yang betul dapat menjadi sumber bakteria. Selain itu, bekalan perubatan boleh kehilangan keberkesanannya jika tidak disimpan pada suhu yang diperlukan.

Tidak pasti sama ada rangkaian sejuk atau logistik biasa lebih sesuai untuk perniagaan anda? Bercakap dengan pasukan perkhidmatan pelanggan kami yang ramah hari ini!

Teknologi rantai sejuk

2 blok ais kering

Pek gel

Suhu: Sekurang-kurangnya 0 ° C
Digunakan untuk: Produk farmaseutikal dan perubatan

Sebilangan besar produk farmaseutikal dan perubatan perlu disimpan antara 2 ° C hingga 8 ° C. Oleh itu, pek gel biasanya digunakan untuk mencapai suhu ini.

Mereka cenderung mula beku dan perlahan-lahan berubah menjadi cecair semasa kargo diangkut.

Plat eutektik

Suhu: Sekurang-kurangnya -5 ° C
Digunakan untuk: Makanan, produk farmaseutikal dan perubatan

Plat eutektik, atau dikenali sebagai plat sejuk, diisi dengan cecair dan boleh digunakan semula. 

Mereka berfungsi sama dengan pek gel kerana ia dibekukan sebelum digunakan semasa pengangkutan kargo. Sepanjang perjalanan, kandungan beku akan kembali ke keadaan cair.

Ais kering

Suhu: Lebih kurang -78.5 ° C
Digunakan untuk: Produk farmaseutikal, makanan dan barang berbahaya

Es kering adalah karbon dioksida dalam keadaan pepejal. Tidak seperti ais biasa, ia tidak mencair tetapi sebaliknya menyala ketika bersentuhan dengan udara.

Cecair nitrogen

Suhu: Lebih kurang -196 ° C
Digunakan untuk: Item biologi seperti organ dan tisu

Nitrogen cair adalah bahan berbahaya kerana sentuhan langsung dengan bahan ini boleh menyebabkan luka bakar dan radang dingin. Walau bagaimanapun, ia digunakan untuk mengangkut kargo dalam logistik rantai sejuk kerana ia dapat menjadikan kargo tetap beku untuk jangka masa yang lebih lama.

Reefers

Suhu: Antara -30 ° C hingga 30 ° C
Digunakan untuk: Makanan, produk farmaseutikal dan perubatan

Reefers, atau dikenali sebagai trak sejuk, adalah kenderaan bertebat yang mampu mewujudkan persekitaran yang terkawal suhu. Mereka dapat hadir dalam berbagai ukuran untuk memenuhi kebutuhan bisnis Anda.

Selimut

Suhu: Tidak berkenaan
Digunakan untuk: Makanan, produk farmaseutikal dan perubatan

Selimut adalah penutup bertebat yang diletakkan di sekitar atau di atas barang untuk mengekalkan suhu tetap. Ini membolehkan pengangkutan tetap sejuk atau beku untuk jangka masa yang lebih lama.

Cabaran dalam logistik rantai sejuk

Termometer kayu di atas salji

Pemeliharaan kualiti produk

Menjaga kualiti kargo sepanjang keseluruhan penghantaran boleh menjadi cabaran.

Masalah seperti kebersihan, pencemaran dan kerosakan fizikal yang teruk boleh berlaku pada bila-bila masa semasa proses tersebut. Oleh itu, tumpuan yang sama harus diberikan pada semua peringkat proses termasuk pembungkusan, pemuatan dan penghantaran.

Dokumentasi pada setiap langkah proses

Menyimpan rekod suhu penyimpanan setiap jam boleh membosankan. Namun, ini adalah langkah yang perlu untuk mencegah kargo berubah menjadi buruk.

Kelewatan penghantaran

Logistik rantai sejuk peka dengan masa; sebarang kelewatan penghantaran boleh menyebabkan masalah serius dan berpotensi menjejaskan integriti kargo. Oleh itu, sangat penting untuk mengurangkan kelewatan penghantaran sebanyak mungkin.

Ketekalan suhu

Perubahan suhu kargo boleh timbul kerana pelbagai sebab termasuk

 • memuat dan memunggah barang,
 • sistem atau peranti penyejuk yang rosak dan
 • keadaan cuaca yang melampau.

Walau bagaimanapun, perubahan suhu ini boleh memudaratkan kualiti dan integriti produk.

Di M&P International Freights, kami berhasrat untuk membuat penghantaran anda sehalus mungkin. Ketahui bagaimana kita dapat membantu mengatasi potensi cabaran ini!

Proses rantai sejuk

Melukis proses penghantaran

Langkah 1: Menyiapkan barang untuk penghantaran

Terdapat beberapa pertimbangan mengenai penyediaan kargo untuk penghantaran:

 • Cara mengemas barang
 • Apa teknologi rantai sejuk diperlukan untuk penghantaran
 • Cara menyediakan unit muatan yang digunakan untuk mengangkut kargo

Faktor-faktor ini akan mempengaruhi suhu barang, yang seterusnya akan mempengaruhi kualiti mereka.

Langkah 2: Menghantar barang

Setelah barang disiapkan untuk penghantaran, langkah seterusnya adalah mempertimbangkan cara penghantaran. 

Ini adalah beberapa pertimbangan utama ketika memutuskan mod pengangkutan:

 • Jarak dari tempat asal ke destinasi, termasuk perhentian antara
 • Saiz dan berat muatan
 • Diperlukan suhu luaran
 • Kemerosotan kargo

Langkah 3: Melanjutkan adat istiadat

Kargo yang memerlukan perjalanan dari satu negara ke negara lain pelepasan kastam. Selain itu, produk farmaseutikal dan perubatan akan memerlukan pemeriksaan yang lebih ketat berbanding dengan kargo biasa.

Oleh kerana produk rantai sejuk mudah rosak, memendekkan masa yang diperlukan untuk membersihkan kebiasaan sangat penting. Oleh itu, mencari a pembekal perkhidmatan yang boleh dipercayai dan berpengalaman akan membantu mempercepat proses ini.

Langkah 4: Penghantaran kepada pelanggan akhir

Sebelum mengatur penghantaran kepada pelanggan, penting untuk mempertimbangkannya 

 • masa penghantaran, 
 • laluan penghantaran, 
 • buruh dan 
 • ruang simpanan diperlukan. 

Mencari jalan terpendek dan paling efisien ke destinasi, dengan mengambil kira tempat letak kenderaan dan kesesakan lalu lintas, akan membantu mengurangkan kemungkinan kerosakan pada kargo. 

Selain itu, sangat penting untuk memastikan bahawa kenderaan pengangkutan yang digunakan dilengkapi dengan peralatan penyejuk yang diperlukan untuk memastikan kargo pada suhu optimum.

Langkah 5: Selepas bersalin

Setelah kargo dihantar ke destinasi akhir, rekod suhu harus diungkapkan kepada pelanggan. Ini memungkinkan mereka untuk memastikan bahawa barang tidak terganggu selama pengiriman dan membangun kepercayaan antara kedua belah pihak.

Ingin mengetahui lebih terperinci mengenai setiap langkah proses rantai sejuk kami? Hubungi pasukan kami di sini!

Trend pengurusan rantai sejuk

Doktor melukis jarum

Logistik vaksin

Kerana pandemi, terjadi lonjakan permintaan global untuk vaksinasi COVID-19. 

Vaksin ini sangat sensitif terhadap sedikit perubahan suhu dan kualiti dan keberkesanannya dapat dipengaruhi secara negatif jika tidak ditangani dengan teliti. Sebenarnya, dilaporkan bahawa 25% vaksin telah dikompromikan kerana kerosakan semasa proses rantai sejuk.

Oleh itu, sistem logistik rantai sejuk yang berkesan dan teratur diperlukan untuk memastikan bahawa dunia dapat mencapai sasaran imunisasi globalnya.

Kurang daripada pengangkutan trak (LTL)

Pengangkutan LTL telah menjadi jalan penyelesaian bagi banyak perniagaan yang ingin mengurangkan kos operasi mereka. Daripada membayar treler atau trak penuh untuk penghantaran mereka, mereka hanya akan membayar ruang yang kargo mereka duduki.

Oleh itu, penyedia logistik rantai sejuk harus berusaha untuk menyediakan perkhidmatan LTL jika mereka belum menawarkannya.

Logistik pihak ketiga (3PL)

syarikat 3PL telah menjadi perhatian dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana semakin banyak perniagaan sedang mencari sumber luar pelbagai bahagian proses logistik rantaian sejuk seperti penyimpanan, pemprosesan dan pengedaran serta pengangkutan.

Syarikat tidak perlu lagi mengkhususkan diri dalam keseluruhan proses rantai sejuk tetapi boleh mengambil langkah yang berbeza bergantung pada peralatan dan kemudahan yang ada.

Kami dapat menyediakan pelbagai perkhidmatan untuk memenuhi keperluan anda termasuk penyelesaian trak sejuk dan penyimpanan gudang!

Memenuhi keperluan logistik rangkaian sejuk anda

Mencari penyedia logistik rantai sejuk yang boleh dipercayai dan cekap adalah mustahak dalam menjaga kualiti kargo anda dari awal hingga akhir.

Ketahui bagaimana kami dapat memenuhi keperluan rantai sejuk anda dengan menghubungi kami hari ini!

0 balasannya

Tinggalkan pesanan

Mahu menyertai perbincangan?
Jangan ragu untuk menyumbang!

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Hak Cipta © 2023 M&P International Freights Pte Ltd. Hak cipta terpelihara.