Gudang dengan banyak barang disimpan

Gudang berikat adalah tempat di mana barang kena cukai yang diimport, atau dikenali sebagai barang berikat, dapat disimpan sebelum cukai dan bea cukai dibayar. Ini boleh menjadi milik kerajaan atau swasta, dan juga dikenal sebagai "gudang sifar GST" di Singapura. 

Ketahui lebih lanjut mengenai jenis gudang berikat, bagaimana ia berbeza dengan gudang zon perdagangan bebas (FTZ) dan cabarannya. Kami juga bercakap mengenai cara mengoptimumkan penyimpanan gudang agar lebih sesuai dengan rantaian bekalan anda.

Kategori gudang berikat

Gudang berikat dengan rak dan rak

Terdapat 2 bon untuk a gudang berikat: ikatan basah dan kering. 

 • Bon basah menyimpan barang-barang yang dikenakan cukai eksais, seperti tembakau, minuman keras, anggur atau bir. 
 • Ikatan kering adalah untuk penyimpanan semua barang am selain alkohol dan barang eksais. 

Selain itu, terdapat juga 2 kategori utama untuk gudang berikat. 

Awam

Gudang berikat awam dimiliki dan dikendalikan oleh negara. Mereka boleh digunakan oleh sesiapa sahaja yang ingin menyimpan barang di bawah pengawasan kastam.

Gudang-gudang ini dilesenkan oleh pihak berkuasa kastam untuk beroperasi sebagai penjaga dan eskrow untuk menyimpan barang berikat sehingga pengimport membayar duti. 

Peribadi

Gudang bon peribadi adalah gudang milik persendirian yang dilantik oleh kastam untuk menyimpan dan mengamankan barang berikat tanpa pembayaran duti atau cukai.

Terdapat 2 jenis gudang bon peribadi:

 1. Walaupun gudang adalah milik pemilik atau pentadbir, tempat-tempat ini dapat menyimpan barang yang diimport dari pelanggan atau pembekal luar. 
 2. Gudang ini tidak dapat menerima barang dari pelanggan luaran dan hanya disediakan untuk penyimpanan barang yang dimiliki oleh pemilik atau pentadbir.

Gudang berikat vs zon perdagangan bebas (FTZ)

Gudang zon perdagangan bebas (FTZ)Gudang berikat
Barang dibenarkan untuk simpananBarang buatan tempatan dan importKebanyakan menyimpan barang import
Faedah cukai
 • Pembayaran tertunda sebanyak pelepasan kastam cukai dan duti
 • Pemindahan barang antara berikat dan FTZ gudang tidak akan menanggung sebarang duti tambahan atau GST
 • PeraturanHanya mampu beroperasi di dalam FTZDikendalikan oleh pejabat Kastam Singapura atau syarikat swasta
  Had masa simpananWaktu penyimpanan tidak tentu di Singapura (gudang berikat di negara lain mungkin mempunyai had masa)
  Paling sesuai untukUntuk syarikat dengan pelanggan yang kebanyakannya berpusat di SingapuraUntuk syarikat yang mempunyai pangkalan pelanggan serantau atau perniagaan yang menggunakan Singapura sebagai hab transshipment

  Memutuskan antara gudang berikat atau FTZ untuk menyimpan barang anda akan bergantung pada apa yang anda gunakan dan lokasi pangkalan pelanggan anda. Anda juga boleh memilih untuk mengontrak kedua-dua jenis gudang tersebut untuk mengoptimumkan rantaian bekalan anda. 

  Tidak pasti jenis gudang apa yang lebih sesuai untuk barang atau perniagaan anda? Hubungi kami hari ini untuk maklumat lebih lanjut.

  Faedah gudang berikat

  Pekerja di gudang berikat

  Aliran tunai yang lebih baik

  Duti hanya dibayar semasa pelepasan kastam apabila barang keluar dari gudang. Oleh itu, pengimport boleh memfokuskan perbelanjaan dan usaha mereka pada operasi pra-jualan penting atau tambahan, termasuk kerja undang-undang yang diperlukan untuk mengimport barangan mereka. 

  Menurut kajian baru-baru ini, gudang berikat terbukti dapat menjimatkan kos sekitar 25-30% kerana cukai tertunda. 

  Penyimpanan jangka panjang

  Gudang berikat menawarkan simpanan tanpa had sehingga anda diberi ruang yang selamat untuk menyimpan barang yang diimport. 

  Waktu penyimpanan yang tidak tentu juga bermaksud anda tidak perlu mengambil risiko menghantar seluruh inventori anda ke gudang yang berbeza apabila masa penyimpanan habis.  

  Storan selamat dan selamat

  Gudang berikat dilengkapi dengan kemudahan untuk menyimpan sebarang jenis produk untuk jangka masa yang panjang sambil mengekalkan kualitinya. Anda boleh yakin bahawa barang berharga anda akan dijaga dengan baik.

  Selain itu, barang juga didokumentasikan dan dilindungi sepenuhnya. Gudang berikat dilengkapi dengan ciri keselamatan canggih seperti kamera CCTV dan sistem pemadam kebakaran untuk memastikan penyimpanan yang selamat. 

  Kedekatan dengan pelabuhan

  Gudang ini sering terletak berhampiran lapangan terbang dan pelabuhan utama, yang membolehkan perniagaan menyimpan barang di pelabuhan masuk sehingga siap untuk diedarkan. 

  Ini mengoptimumkan keseluruhan rantaian bekalan dengan mengurangkan masa dan kos untuk pengangkutan tambahan. Selanjutnya, risiko kemungkinan kerosakan semasa pengangkutan ke pelabuhan juga berkurang.

  Kekurangan gudang berikat

  Jentera operasi pekerja gudang

  Risiko penyingkiran produk

  Walaupun waktu penyimpanan mungkin tidak terbatas *, pihak berwajib dapat memilih melelong produk jika pengimport gagal membayar duti dalam waktu yang ditentukan atau ditentukan untuk mendapatkan kembali duti tersebut. 

  * Tempoh penyimpanan tidak perlu ditentukan. Walau bagaimanapun, jika jangka masa yang disepakati dengan gudang, barang anda akan dikenakan risiko pembuangan jika anda tidak menariknya pada masa itu.

  Proses penjelasan yang rumit

  Tidak ada produk yang dapat dikeluarkan dari gudang sehingga duti dibayar. Proses penjelasan juga rumit dan memakan waktu, kerana anda perlu mengemukakan permintaan dan dokumen yang diperlukan, dan memeriksa barang anda. 

  Akibatnya, mungkin sukar untuk segera mengeluarkan izin darurat jika perlu. 

  Barang mungkin terkumpul

  Gudang berikat biasanya mempunyai masa simpanan yang tidak terbatas. Namun, jika barang-barang yang tersimpan menumpuk dan tidak dapat dikendalikan oleh pengimport atau gudang, barang-barang tersebut dapat dibuang. 

  Sebilangan besar produk juga disertakan dengan tarikh luput dan setelah berlalu, inventori harus dibatalkan, mengakibatkan kerugian keuntungan. 

  Proses menyimpan barang yang boleh dikenakan cukai di gudang berikat

  Menulis dokumen

  Langkah 1: Dapatkan lesen di bawah Skim Gudang Berlesen (LW)

  Skim LW membolehkan syarikat yang berkelayakan menyimpan barang yang diimport yang diimport di gudang atau kawasan yang ditentukan yang diluluskan oleh Bea Cukai Singapura untuk jangka waktu yang tidak ditentukan. 

  Terdapat 3 jenis lesen di bawah skim ini bergantung pada tahap kemudahan yang diperlukan syarikat, kriteria penyimpanan rekod dan standard kawalan dalaman. 

  Untuk memenuhi syarat untuk skim ini, syarikat mesti:

  • Daftarkan GST dengan Inland Revenue Authority Singapura 
  • Sahkan akaun Kastam Singapura
  • Pastikan premis penyimpanan dilesenkan dengan langkah-langkah keselamatan yang betul
  • Memiliki rekod pematuhan yang baik dengan Bea Cukai Singapura
  • Tanggungjawab keselamatan, kebertanggungjawaban dan kawalan barang import
  • Dapatkan jalur minimum dari penilaian TradeFIRST untuk memenuhi syarat jenis lesen yang dipilih

  Langkah 2: Bayar yuran lesen

  Setelah lesen dikeluarkan, bayaran lesen tahunan mesti dibayar. Ini berdasarkan sama ada:

  • duti potensial yang diproyeksikan adalah jumlah duti yang dikira dari jumlah barang maksimum yang diunjurkan di premis berlesen yang dicadangkan atau 
  • duti bulanan rata-rata yang merujuk kepada rata-rata jumlah tugas semua barang yang disimpan di premis berlesen yang dimaksudkan pada 1 setiap bulan dalam tempoh 12 bulan

  Langkah 3: Memohon Pengawasan Pabean (jika perlu)

  Sekiranya bekas dilekatkan dengan meterai merah Pabean, anda mesti mendapatkan permohonan untuk melepaskan barang ini. Permohonan ini mesti dihantar ke cawangan Pematuhan Syarikat 1 hari bekerja sebelum berhenti mengisi. 

  Melepaskan barang ini tanpa izin boleh mengakibatkan hukuman. Barang yang dianggap tidak sesuai untuk penggunaan manusia di bawah Pengawasan Pabean dapat musnah. 

  Langkah 4: Import barang ke gudang bon terpilih

  Sebaik sahaja anda memperoleh semua dokumen yang diperlukan, anda boleh terus mengimport barang yang boleh dikenakan ke dalam gudang bon awam atau swasta terpilih! 

  Perhatikan bahawa anda perlu menjaga kebertanggungjawaban atas barang anda kepada Bea Cukai Singapura dan pihak berkuasa lain yang berkaitan. Ini dilakukan melalui pematuhan terhadap peraturan, kawalan inventori yang betul dan memastikan keselamatan fizikal. 

  Mengoptimumkan simpanan gudang anda

  Membuat perjanjian perniagaan di gudang

  1. Hitung penggunaan ruang gudang anda

  Langkah 1: Hitung jumlah kawasan penyimpanan gudang

  Dapatkan luas kawasan gudang pilihan anda dalam jarak kaki persegi dikurangi ruang yang tidak digunakan untuk penyimpanan, yang merangkumi pejabat dan tandas. Gandakan kawasan yang tinggal dengan ketinggian gudang.

  Langkah 2: Hitung kapasiti simpanan maksimum

  Gandakan panjang dan lebar dimensi luaran untuk setiap rak palet. Teruskan menggandakan nombor ini dengan jumlah rak palet di gudang.

  Langkah 3: Tentukan kapasiti simpanan yang berpotensi

  Bagilah kapasiti simpanan maksimum dengan jumlah kawasan penyimpanan kemudian kalikan dengan 100. Sebaik-baiknya, anda akan mendapat hasil 22% - 27% yang menunjukkan bahawa terdapat ruang yang cukup untuk pekerja gudang untuk bergerak.

  Hasil di bawah 22% mungkin menunjukkan bahawa terdapat banyak ruang yang terbuang. Apa-apa yang lebih tinggi daripada 27% bermaksud bahawa kakitangan gudang tidak akan mempunyai cukup ruang untuk bekerja yang boleh menyebabkan produktiviti lebih rendah. 

  Peratusan penggunaan yang baik biasanya sekitar 25%. Hasil ini akan membantu anda menentukan sama ada anda ingin menggunakan gudang untuk menyimpan barang anda.

  Langkah 4: Hitung ruang simpanan akhir anda

  Hitung jumlah keseluruhan semua produk anda dan bahagikannya dengan kapasiti simpanan maksimum. Gandakan angka dengan 100. 

  Anda akan dapat memperoleh jumlah anggaran berapa ruang gudang yang anda perlukan untuk barang anda. Ini memastikan bahawa anda cekap dengan penggunaan ruang dan kurang cenderung membelanjakan kos untuk ruang simpanan yang terbuang.

  2. Gunakan bekas yang sesuai dengan saiz barang anda

  Penggunaan ukuran kontena yang salah boleh mengakibatkan pembaziran ruang gudang yang berharga. Pastikan anda menyimpan barang-barang kecil di dalam tong kecil dan barang yang lebih besar di dalam bekas yang lebih besar.

  3. Melibatkan perkhidmatan logistik tambahan

  A 3PL (logistik pihak ketiga) penyedia perkhidmatan ditugaskan secara luaran oleh perniagaan untuk mengendalikan rantaian bekalan mereka. Ini termasuk aktiviti seperti penerimaan, penyimpanan barang, pengurusan inventori, penyortiran, pembungkusan dan penghantaran.

  Sekiranya anda melibatkan penyedia logistik yang kompeten dan boleh dipercayai untuk gudang berikat anda, barang anda akan disimpan dalam keadaan optimum sebelum dihantar ke destinasi terakhir. 

  Selain itu, ia juga mengoptimumkan rantaian bekalan perniagaan sebagai persediaan dan penghantaran batu terakhir barang kepada pelanggan dijaga. 

  4. Sentiasa periksa petunjuk prestasi utama (KPI) anda

  Adalah penting untuk mengukur dan kekal di atas KPI anda melalui aliran barangan anda di gudang. Ini memastikan perniagaan anda berprestasi dan juga memberi anda cerapan tentang perkara yang perlu diperbaiki.

  Berikut adalah beberapa metrik yang boleh anda gunakan:

  • Perolehan inventori: Ini memberitahu anda seberapa cepat barang anda melalui gudang. Ini mengukur berapa kali inventori dijual dan diganti, dan masa yang diperlukan untuk ini.
  • Nisbah inventori-ke-penjualan: Metrik ini mengukur jumlah inventori berbanding pemenuhan pesanan penjualan. Ini membantu anda melihat seberapa baik penjualan barang anda dan adakah anda harus terus mengimport barang tertentu.

  M&P menyediakan rangkaian perkhidmatan lengkap untuk memenuhi keperluan perniagaan anda termasuk penyelesaian penyimpanan gudang dan perkhidmatan logistik!

  Simpan barang anda yang boleh dikenakan cukai di gudang berikat

  Gudang berikat adalah tempat yang bagus untuk menyimpan barang yang diimport sambil menangguhkan cukai sehingga dikeluarkan untuk penggunaan tempatan. Ini adalah aset yang bagus untuk operasi perniagaan antarabangsa dengan ciri penjimatan kos dan penyimpanan yang selamat. 

  Hubungi Kami hari ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai gudang berikat dan bagaimana ia dapat memberi manfaat kepada perniagaan anda!

  3 balasannya
  1. Loy Lim Ebenezer
   Loy Lim Ebenezer berkata:

   Sila hubungi saya di 98973279 di whatsapp. Saya berurusan dengan motosikal dan kereta

   Balas
  2. huiyi hew
   huiyi hew berkata:

   hai,

   kami berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang perkhidmatan gudang berikat anda, boleh mengatur lawatan?

   Balas

  Tinggalkan pesanan

  Mahu menyertai perbincangan?
  Jangan ragu untuk menyumbang!

  Tinggalkan Balasan

  Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

  Hak Cipta © 2023 M&P International Freights Pte Ltd. Hak cipta terpelihara.